Tony Lakatos, Mihail Iossifov μαζί με το Yiorgos Fakanas Group.


Το βράδυ της Παρασκευής στις 12 Ιανουαρίου, βρεθήκαμε στον χώρο του ” AΘΗΝΑ live”,για να παρακολουθήσουμε τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Tony Lakatos και τον εξαίσιο τρομπετίστα Mihail Iossifov μαζί με το Yiorgos Fakanas Group.

Ο μπασίστας Γιώργος Φακανάς, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από όλο αυτό το concept. Από το 1980 συμμετέχει στην ιστορική ηχογράφηση της Λιλιπούπολης με το Μάνο Χατζιδάκι και από τότε μέχρι το 1995, έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις σε πάνω από 800 δίσκους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Είναι ιδρυτής της ομάδας ISKRA και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ορχήστρα jazz της ΕΟΚ. Έχει ηχογραφήσει 9 προσωπικά CD (Α New Day, Parastasis, Horizon, Amorosa, Stand Art, Echoes, Domino, Interspirit, Maestro) μέσα στα οποία συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως : Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Mitch Forman, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini κ. α. Το κυριότερο όμως για τον Γιώργο Φακανά είναι ότι συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιδιότητα του δασκάλου με αυτή του μουσικού.
Σε αυτό το πνεύμα και σε αναλογία με τη στενή σχέση δάσκαλου και μαθητή είναι επίσης ιδιοκτήτης του ” Ωδείου Γιώργου Φακανά”. Ένα μουσικό σπίτι το οποίο ξεφεύγει από τη συντηρητική άποψη της τυπικής και κλασικής μετάδοσης της μουσικής, και με την προσθήκη νέων μέσων και τεχνικών μάθησης ,έρχεται σε επαφή με τη διεθνή μουσική γλώσσα και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων ονομάτων της διεθνούς σκηνής που τιμούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο αυτόν.

Το ΑΘΗΝΑ Live λοιπόν ως μέρος του Ωδείου είναι ένα κτίριο 2.500 τετραγωνικών όπου δίνονται εβδομαδιαία δύο συναυλίες , σεμινάρια, μαθήματα και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλους τους χώρους του. Κάπως έτσι λοιπόν καθίσαμε στο χώρο του θεάτρου,μπροστά στη σκηνή, τα φώτα άναψαν,βγήκαν οι μουσικοί και ο χώρος άλλαξε χρώμα και φόρεσε τη ζωντάνια και την αρμονική πολυπλοκότητα της jazz. Από τις πρώτες νότες που ακούστηκαν ,κατάλαβα ότι όλο το κοινό ζούσε την εμπειρία της αρμονίας που προέρχεται όταν συναντιούνται άριστοι μουσικοί σε μια μουσική σκηνή.
Ο Tony Lakatos, είναι το σαξόφωνό του και το σαξόφωνό του είναι αυτός. Μια ψυχή και ένα σώμα σε ένα μουσικό όργανο που στην κυριολεξία “μιλάει”. O μουσικός είναι αυτός που δίνει πνοή στο όργανο και οι νότες είναι το μέσο για να εκφράσει κάποιος τα λόγια που θέλει να πει. Αν στη λογοτεχνία μιλάμε για ποιητές του λόγου, στην περίπτωση του Lakatos μιλάμε για έναν ποιητή του πνευστού. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Mihail Iossifov, τον τρομπετίστα που ένωσε την ψυχή της τρομπέτας και εκείνη του σαξόφωνου και μαζί έφτιαξαν ένα δυναμικό ,εκπληκτικό ντουέτο επί σκηνής. Δυο εξαιρετικά ταλαντούχοι και έμπειροι μουσικοί ,οι οποίοι συνοδεύτηκαν από το αρτιότερο και καλύτερο μπάσο που έχω ποτέ μου ακούσει, εκείνο του ίδιου του Γιώργου Φακανά. O Δημήτρης Σεβδαλής στα keyboards και ο Μένιος Πασιαλής στα drums , μας έδωσαν μαθήματα για το τι εστί επαγγελματισμός, συνεργασία και κυρίως αγάπη για τη μουσική και ταλέντο.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί και να τονιστεί, πέρα από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που φιλοξενούνται εβδομαδιαία στο ΑΘΗΝΑ live, (στις 20 Μαρτίου το Ωδείο θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον κορυφαίο κιθαρίστα Steve Vai), είναι το γεγονός ότι αποτελεί τιμή το γεγονός ότι σε μια δύσκολη περίοδο ένας τόσο ταλαντούχος Έλληνας μουσικός έχει επιλέξει να υψώσει το ανάστημά του και έχει καταφέρει αντί να πάει την Ελλάδα στο εξωτερικό, να φέρει το εξωτερικό στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια για την τόσο γενναία και επιτυχημένη αυτή πρωτοβουλία του. Η Ελλάδα πραγματικά χρειάζεται ανθρώπους και καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Φακανάς.
Με αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ευχόμαστε την καλύτερη τύχη σε όλες τις προσπάθειες του εξαίρετου αυτού μουσικού και συνθέτη και περιμένουμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτά που ετοιμάζει στο μέλλον, το οποίο σίγουρα είναι τόσο λαμπρό και γεμάτο ευχάριστες στιγμές και εκπλήξεις, όπως αυτή του είχαμε την τύχη να ζήσουμε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου.

Σύντομα βιογραφικά

Ο Tony Lakatos, γνωστός μας από την εξελικτική του πορεία, που είναι παράλληλη προς την ελληνική jazz σκηνή, αφού τον θυμόμαστε από μικρό παιδί στο jazz club του Μπαράκου και τον ακολουθούμε μέχρι σήμερα που ηγείται της Big Band της Φρανκφούρτης.
Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη, και προέρχεται από μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του και ο αδερφός του, τσιγγάνοι βιολονίστες, ενώ και ο ίδιος ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές μαθαίνοντας βιολί σε ηλικία 6 ετών. Με το σαξόφωνο άρχισε να ασχολείται στα 15 του αποφοιτώντας το 1979 από τη σχολή του Bela Bartok.
Μετακομίζοντας στη Γερμανία το 1981, εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους σαξοφωνίστες με τη φήμη του να εξαπλώνεται παντού στον κόσμο, αφού από τότε και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τη Mingus Big Band, Billy Hart, Randy Brecker, Anthony Jackson, Al Foster, Terri Lyne Carrington, Adam Nussbaum, Peter O’ Mara κλπ καθώς επίσης και με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου περιοδεύοντας σε Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταιλάνδη, Κίνα κλπ παίζοντας, ηχογραφώντας και δίνοντας σεμινάρια.

O Mihail Iossifov, θεωρείται ο καλύτερος σύγχρονος τρομπετίστας της Βουλγαρίας, και όχι μόνο.
Εχει βραβευτεί με το Golden Lyre award ως ο καλύτερος Jazz μουσικός και με το Golden Pen Award για τη συνεισφορά του στην κουλτούρα της Βουλγαρίας.
Εχει συνεργαστεί με τους Mike Stern, Dave Weckl, Randy Brecker, Poogie Bell, Milcho Leviev, Teodosi Spasov κλπ , ενώ σαν συνθέτης και ενορχηστρωτής παρουσιάζει τη δική του μουσική με το σεξτέτο του.